je to úžasná, popínavá rastlina, rodiaca ovocie
jej plody sú známe ako ostružiny alebo černice.
Je plody su sladko – kyslé, veľmi aromatické
je to rozložitý ker, ktorý potrebuje oporu
kvitne nádhernými bielymi kvetmi
sú druhy s trňami az beztrnné
je to nenáročná rastlina
najlepšie sa jej darí v miene vlhkej, humoznej, v priepustnej pôde
miluje slnko
Účinky ich plodov:
pri detoxikácií organizmu
zvyšujú imunitu
priaznivo pôsobia na vyprázdňovanie
upravujú črevnú mikroflóru
pôsobia močopudne
nižujú horúčku
obsahujú vysoký obah antioxidantov
Antioxidanty sú účinné v boji s rakovinou.
vysoká nutričná hodnota
majú v sebe vysoký obsah vitamínu C, A, E,
Obsahujú množstvo vlákniny, kyseliny listovej, fenolových kyselín, vitamíny skupiny B, z minerálov je to hlavne železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok a mangán
obsahuje Flavonoidy , ktoré sú známe tým, že ich konzumáciou dochádza k výraznému zníženiu rizika rakoviny hrubého čreva, konečníka, žalúdka a prsníka
flavonoidy ktorá černice obsahuju ,omladzujú tkanivá, odstraňujú vrásky a vypínajú pokožku.
na reguláciu telesnej hmotnosti
Účinky ich listov:
na choroby tráviacej sústavy
na zápal horných dýchacích ciest a ústnej dutiny
na kožné choroby
na vredy a rany
účinná pri hnačkách, vnútornom krvácaní a
pri zväčšenej štítnej žlaze
na reguláciu telesnej hmotnosti
čaj z listov účinný proti chrípke, nachladnutiu, zvýšenej horúčke, tiež prečisťuje krv a močové cest
Využitie v kuchyni
plody môžete jesť surové
z nich pripraviť výborný ovocný šalát
môžu sa takisto uchovávať zmrazené
môžu sa znich vyrobiť rôzne šťavy, kompóty, sirupy, víno alebo džemy.
z čerstvých alebo sušených listov sa pripravuje liečivý a aromatický čaj.
používajú sa na zdobenie dezertov
vyrába sa znej dreň na letnú zmrzlinu
Veľa lúdi si preto nezaobstará toto drahocenné a vzácne ovocie, ktorej blahodarné vlastnosti sme popísali už v hornom článku, pretože má obavy(zbytočné), že sa o ňu nebude vedieť vhodne starať
Radi vás povedieme krok za krokom, ako nato:
1.krok: Je dôležitý výber poddruhu ostružiny. Je veľmi veľa kultivarov ostružiny( ako aj jablka, ktoré asi lepšie poznáme: červené, žlté, zelené, sladšie, šťavnatejšie, kyslejšie, atd.) tak isto je veľa poddruhov ostružiny, ktoré sa líšia ako arómou, sladkosťou, kyslosťou, tak aj veľkostnou ovocia, i bohatosťou úrody
2.krok : Zasadíme na slnečné stanovištie a na miesto, kde vieme zabezpečiť rastline dostatočne pevnú oporu (napr. pri oplotení môžme upevniť treláž, môžme ju zasadiť k nízkej pergole, alebo tým najjednoduchším spôsobom: oprieť o stenu, betónový plot kari rohož – o ktorý budeme môcť uväzovať rastlinu )
3.krok: Zasadíme do prekyprenej pôdy , a zalievame tak, aby mala ostružina zabezpečenú stále mierne vlhkú pôdu
4.krok: Ostružina zakorení, a začne vyhánať od bázy rastliny nové výhonky – nazývame ich letorasty -obrázok č.1. - tmavozelené čiary značia nové výhonky
Dôležitá poznámka: ostružina nerodí na letorastoch!!! preto sa o nich musíme starať a zabezpečiť aby sa nezlomili atd , pretože sú to výhonky, ktoré nám ďalší rok prinesú očakávanú úrodu!!!
5.krok :
Nasledujúci rok skoro na jar , ešte pred rašením( marec ) minuloročné výhonky upevníme špagátom, alebo upevňovacím materiálom k opore do tvaru vejáru vid. 2 obrázok
Tieto uviazané, minuloročné konáre nám prinesú aktuálný rok očakávané ovocie.
Výhodou vejárovitého uviazania je, že plodonosné konáre sú rozprestreté tak, že sa slnečné lúče vedia rovnomerne dostať k ovociu, a tiež aj my máme výrazne uľahčený zber
(poznámka: dbáme nato, aby sme upevňovali pevne, aby upevňovací materiál vydržal váhu konárov naložených ovocím, ale naopak ,aby sme nechali aj priestor nato, aby sa konár mohol spevňovať, hrubnúť, aby sme ho „nepriškrtili“ počas sezóny)
6.krok:
počas vegetačného obdobia, približne v období keď sa objavia na rastline nezrelé plody, pri báze rastliny začínajú vyháňať nové , tohoročné letorasty (na obrázku znázornené svetlozelenou farbou).
O tieto letorasty dbáme, pretože pripomíname: sú to výhonky, ktoré nám na ďalší rok prinesú očakávanú úrodu
Nové letorasty opatrne na viacerých miestach jemne zviažeme dokopy( najlepšie s inou farbou špagátu – aby sme jasnejšie rozoznávali na jar, pri strihaní staré od plodonosných konárov) a pripevníme ich tiež k opore do stredu „vejáru“ tak, aby sme zabezpečili, že sa počas roka nezlomia napr, pri zbere ovocia, pri nárazoch vetra atd. - vid. 3 .obrázok
7.krok:
Konáre, ktoré sme uviazali minulý rok k opore( a ktoré nám plodili ovocie – na obrázku tmavozelenej farby) do tvaru vejára už aktuálny rok rodiť nebudú, a preto ich zrežeme pri báze rastliny, vid orázok
8.krok:
konáre ,ktoré boli uviazané k opore do tvaru vejára(na obrázku tmavozelenej farby) odstraňujeme veľmi opatrne tak, aby sme nepoškodili minuloročné výhony(na obrázku sviežozelenej farby), ktoré sme upevnili k strede opory
9.krok:
Začína kolobeh odznova:
minuloročné výhony, ktoré sme upevnili do stredu opory( na obrázku svetlozelené )teraz rozviažeme, a vytvoríme „nový vejár“ z minuloročných výhonov, ktoré nás obdarujú v lete množstvom ovocím
Opäť rozdelíme výhony na 2skupiny, ktoré upevníme špagátom alebo upevňovacím materiálom k opore do tvaru vejára
a tak pokračujeme dookola :)
Prajeme vám veľa radosti z vašej chutnej a zdravej úrody !!!
Ing.Zsuzsanna Kochanová
ꌈ Objem kontajnera: K/Co/Clt | 2 lit |
⤒❀ Rozmer pri dodaní: | 40 cm |