Vitis vinifera „Ajvaz“ - Vinič stolový „Ajvaz“
- je neskorá ,rezistentná , stolová odroda
- má veľké, oválne, tmavo-modré bobule
- dužina je chrumkavá, pevná, mäsitá
- chuť je harmonická ,sladko-kyslá
- strapce sú veľké, husté, kužeľovité
- dozrieva v druhej polovici septembra
- je mrazuvzdorná do - 23 C°
- potrebuje výživnú, dobre priepustnú pôdu
- ideálne dobrý domáci kompost
- pred výsadbou vykopeme výsadbovú jamu 1,5x širšiu aj hlbšiu ako je koreňový bal
- jamu do ⅓ treba zaplniť zeminou zmiešanou s dobre rozloženým maštaľným hnojom
- miesto štepenia musí byť nad povrchom pôdy v takej výške, ako to bolo v kontajneri
- keď vinič sadíme na jeseň, treba si ho pripraviť na zimu - výhonky zarežeme na 2-3 očká a vinič nakopcujeme pieskom, aby ho mrazy nepoškodili
- vinič vyžaduje rez
- ideálnym obdobím je koniec zimy ,keď už nehrozia silné mrazy
- v prvých rokoch vedieme výhony do požadovaného tvaru k opore
- bočné výhony, ktoré vyrašia z ponechaných hlavných výhonkov, zastrihneme
- na týchto bočných výhonkoch sa tvoria plody
- rovnako potom vystrihneme staré zdrevnatené výhonky (presvetľujeme) a výhonky vyrastajúce z trojročného a staršieho dreva.